Däckbyte

Dags att köpa nya däck?

Viktigt att tänka på är att bilens säkerhet, prestanda och komfort i hög grad påverkas av vilka däck du väljer. En del däck kan faktiskt vara direkt olämpliga – även om de råkar ha rätt dimensioner.

Det är alltid klokt att kontrollera konditionen på dina däck kontinuerligt. Slitna och gamla däck påverkar i väldigt hög grad körsäkerheten. Kom ihåg att rätt däck är en billig livförsäkring.

Vill du vara säker på att du får optimala däck till just din bilmodell så ska du besöka din auktoriserade märkesverkstad. Vi är utbildade experter på de märken vi jobbar med och vi samarbetar med samtliga av de främsta däcktillverkarna.

Kom in till oss och prata med våra däckexperter och få råd gällande däck & fälg till just din bil.

Viktig information om dina däck

Den sammanlagda ytan som håller kontakten och greppet mellan vägen och din bil motsvarar faktiskt bara 4 st handflator.

Denna minimala yta ska klara av att säkert bibehålla greppet av åtskilliga tons broms-och accelerationskrafter i en 360 graders cirkel och under extrema förhållanden. Att färdas i 90 km/h innebär att man förflyttas 25 m per sekund.

Du räknar med att dina däck ska leverera i både tropisk hetta, arktiskt kyla, regn och snö likväl som ”en vanlig dag på jobbet”. Att vara ett däck är en ganska utmanande uppgift och det är långt ifrån alla som fyller uppgiften tillfredsställande.

Det är ofta lätt att se till priset men med tanke på vad som verkligen krävs och förväntas bör man verkligen se till vad man får.

Det är viktigt att veta att vad man i folkmun felaktigt kallar ”åretruntdäck” är dubbfria vinterdäck. Gummiblandningen i dessa däck är anpassad för optimal funktion i temperaturer under +4 C. Att använda dessa däck i högre temperaturer kan medföra att däcket slits ut i förtid, som att dra ett suddgummi som rullar upp sig när man drar det över ett papper. Dessutom ger det ett betydligt sämre grepp på grund av att gummiblandningen härdar och stelnar eftersom den inte är anpassad för friktionstemperaturen.

Ditt däck är en mycket viktig del som avgör hur din bil beter sig i en extrem situation som ingen ju vill uppleva. Beroende på vilken bil du sitter i samt vilka däck som är monterade kommer att avgöra utgången när du plötsligt förvandlas från säker förare till en passiv och blottad passagerare.

Dina däck avgör hur snabbt din bil stannar när en älg helt plötsligt rusar över vägen. De är skillnaden mellan vattenplaning och säkert grepp när regnet vräker ned en mörk kväll i oktober. När temperaturmätaren i färddatorn visar minusgrader efter blandad nederbörd och vägbanan börjar täckas av svart is eller efter underkylt regn och du helt plötsligt känner att du inte är riktigt trygg med beslutet att ” de funkar nog den här vintern också” .

Välkommen till vår däckverkstad.

Vill du komma i kontakt med oss?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.